torsdag 3 januari 2008

Äpplen och... planeter?

Ok: http://sydsvenskan.se/skane/article290969.ece
Jag vet att jag gnällde på kylan men notera väl att jag inte säger något i stil med att det är det "kallaste jag varit med om" och what have you. Ja, det har varit kallt idag, köldeffekten är helt rejäl men det är långt ifrån så kallt som det kan bli i mina hemtrakter under långa perioder.
Den här jämförelsen är ju rent löjlig. Jag stör mig till vardags sådär måttligt över att folk pratar om Norrland som om det vore en stad eller kanske ett landskap, men den här gången störde jag mig desto mer. "Skåne var näst kallast i Sverige, bara Norrland var värre" säger artikeln. Vänta nu här... representerar inte landsdelen Norrland halva Sverige? Är det inte så att Norrland består av vitt skilda typer av natur? Allt från stora öppna fält, höga fjäll, kustlandskap och djupa skogar kan man hitta där. Hur man då, vädermässigt, kan klumpa ihop Norrland till en enhet är för mig en gåta.
Hur stor del av Sverige är Skåne, rent geografiskt? Hur stor skillnad i naturen finns det i Skåne?
Visst finns det viss skillnad, men den är då verkligen inte så omfattande som den är i Norrland.
När pratar någon någonsin om götlänningarna eller svelänningarna? Eller götalänningar eller svealänningar? Vet någon ens vad det heter?
Om man nu dessutom ska dra detta till sin spets så undrar jag vad "norrländska" är för något? Det finns en hel del olika dialekter i Norrland, eller är det någon som vill hävda att dalmasarna och piteborna pratar snarlikt? I så fall är ni okunniga eller möjligen hörselskadade.

Åter till kylan. När jag först flyttade ner till Skåne så fick jag ofta höra att "visst, ni har kallt där du kommer ifrån, men ingenting slår ändå den här bitande kylan vi har. När det är minus en grad i Malmö motsvarar det ungefär minus tjugo grader i Östersund".
Jag trodde på det också. Jag nickade och tyckte att jo jo, så är det nog. Tills jag åkte upp en vecka i januari, iklädd mina vinterkläder jag använde i Skåne.
Jag frös hela tiden, det var bitande kyla, rivande kyla, vindköldeffekt och helt enkelt vanlig gammal köld och alla varianter var värre än något jag någonsin upplevt i Skåne.

Det må vara att Skåne är ett fantastiskt landskap på många sätt, gudarna ska veta att jag tycker det annars hade jag inte bosatt mig här, men kallast - det är ni inte.

1 kommentar:

viktor sa...

Att man jämställer Norrland med Skåne kan bero på att det bor ungefär lika många människor i de två områdena. Det bor några tiotal tusen fler i Skåna än Norrland. Men jag håller med om att det är rätt oinsatt eller oärligt att bunta ihop alla norrländska väderförhållanden till ett.