söndag 26 april 2009

S.e.k.

Verkar som om jag inte kommer att få ytterligare kontakter med min potentiella släkting. Nå, det må väl vara hänt.

Jag sitter här nu, ont i hals, huvud och nacke och tycker jävligt synd om mig själv. Vad är det som vill åt mig? Uppenbarligen är det någonting för för att vara frisk är jag jävligt sällan under vädret som vi så fint säger. Vilka vi förresten? Ingen. Jag säger det. Bara. Mest för mig själv, när jag är ensam. Det är alltså egentligen bara jag som säger det.
Så har vi klarat ut det.

Nu till något helt annat.
Jag ser mig själv som relativt språkliberal. I alla händelser som man jämför med mor min som ofta tycker att folk är på tok för liberala i språkfrågor. Hon och jag brukar representera olika åsikter i sådana frågor, därför drar jag slutsatsen att jag är relativt språkliberal.
Något som jag däremot inte riktigt har tålighet för är när folk så fullständigt struntar i att lägga ner någon som helst möda på att deras skrivna alster, till vad syfte de än månde vara, ska se bra och rediga ut.
Jag har gått på jakt efter en vattenfontän till mina små kissar nu på aftonen och googlade fram ett exemplar som verkade prisvärt. Men så läser man texten. Herre min je vad dessa människor verkligen inte verkar tycka att det skrivna ordet har något värde. Det är slakt på tortyr och rent mord på vissa ord, uttryck och förkortningar. Nu anser ju jag visst att språket förnyas genom att de som faktiskt använder det gör det smidigare och smidigare, men när man så uppenbart inte har förstått det logiska i skrivreglerna som har kommit ur just en sådan nötning genom åren då blir jag ledsen.
Se här ett exempel:
Denna fontänen rymmer 2 liter vatten och fungerar så att den pumpar upp vatten
i en vattenskål på ovansidan när vattnet kommit upp så går det i retur tillbaka igenom
ett stort kolfilter som renar vattnet så bakterier tillväxten hämmas !"

För ett ögonblick kan vi stanna upp här och andas. För det första: den kursiverade meningen (av mig kursiverad) är ju längre än ett regionalt godståg. Får man aldrig andas? Vill författaren ha död på en? Inget komma får man ens att hänga upp sig på. För det andra: vad jag AVSKYR dubbel definithet i substantiv, "Denna fontänen", antingen heter det "Denna fontän" eller "Den fontänen", "Denna fontänen" är ett sattyg som låter illa och som inte alls andas effektivitet i språket. För det tredje: vad i hela världen är "bakterier tillväxten"? Det är så förskräckligt det kan bli. Släng bort "r":et så förstår du att det inte är två ord.

Fortsättningen behöver jag inte fetmarkera eller kursivera:

"Denna fontänen passar även till mindre hundar .
Fontänen är lätt att plocka
isär , ex att byta kolfilter tar ca 10 s.e.k bara.
Denna fontänen har inbyggd
påfyllnings indikator fyll bara till indikatorn visar MAX !
Veterinären
rekomenderar kattfontäner då vattenkvaliten är mycket högre och att
kattens
vätskeintag ökar vilket stimmulerar njurfunktionen .
Strömförbrukning endast
: 2 watt . = Driftkostnad för 1 månad = ca 1,46 :-
Kr !
2 ÅRS Garanti""


Några saker bara... ":-" betyder väl kr (som för övrigt inte är ett egennamn i behov av stor förstabokstad), det finns ingen anledning att skriva ":- Kr".
Bortsett från alla hemska mellanrum mellan ord, kolon, komman och andra hemskheter så undrar jag bara över detta: "s.e.k."? Vad tror författaren att "sek" är en förkortning av? Socialstyrelsen Erkända Kassavalv? Sveriges Ensliga Koklubb?

Skämmes tamejfan!
Bara för detta skulle jag aldrig vilja handla av det här företaget. Kära kära nån.
Nu framställde jag mig själv dessutom i synnerligen ofördelaktig dager bara för detta. Idiotiska zoopunkten.se.

Ps. Jag vill bara dela med mig av denna omöjliga mening som står att läsa intill en annan modell: "Även en kräsen "katt" som bara dricker när man just har bytt vattnet sedan bryr den sig inte omatt dricka förän man bytt till friskt vatten ingen..". Eh... right. Ds.

1 kommentar:

Anonym sa...

Finns det något du tycker verkar bra ?