tisdag 23 juni 2009

FITTA

I en av Sveriges ganska stora och gulliga bloggar, http://finnjonna.blogspot.com/, har en debatt startat som ställer mig helt och hållet.
Jonna skrev om hur en vän till henne hade ett alternativ till midsommarstången, istället hade denna vän kommit på idén med en midsommarfitta, eller en tremetersfitta. Inlägget kommer man till via länken på ordet "midsommarfitta".
Reaktionerna var de som gjorde mig helt perplex. Folk var som galna. "Fria Jonna med fria sambon" skrev någon och ville skuldbelägga henne och mena att sonen en dag eventuellt kunde läsa detta inlägg som innehöll ordet "fitta".
Det var upprörande säger flera. "Hejdå" sa flera. De vill inte läsa mer, språkbruket var tydligen förskräckligt nog för att aldrig mer läsa skrivna ord från nämnda dam.
Är det verkligen sant att folk blir SÅ UPPRÖRDA, år 2009, över att en kvinna använder ordet "fitta" för att beskriva det kvinnliga könsorganet?
Kan det vara sant?
Det finns inget utrymme för någon att bli upprörd för vad någon annan kvinna kallar det kvinnliga könsorganet eftersom det inte finns något endaste BRA ORD för det. Låt folk få försöka förankra något ord. Slå inte ner på de som försöker. Slå ner på de fega jävlarna som säger "där nere" eller kanske "underlivet".
Folk som vägrar benämna det kvinnliga könsorganet är fega skitar som bygger på förtrycket gentemot detta organ. Det är ett organ precis som levern, mjälten, snoppen och pungen och förtjänar ett ord lika lexikaliserat som någonsin något av de andra organen har fått.
Har någon någonsin hört talas om en del av kroppen som har en så diffus benämning som det kvinnliga könsorganet? Råder det någon tvekan om vad man ska kalla huden, hjärtat eller njurarna? Nej.
Till och med blindtarmen, som är helt meningslös och som plockas bort från var och varannan individ har ett mer förankrat ord i de flesta språk än det kvinnliga könsorganet, eller fittan, har.
Om det här, och vad som ligger bakom det hoppas jag att "Anonym" (som skrev till Jonna att hon skulle sluta läsa för att Jonna var så okunnig) själv kan räkna ut. Huruvida "Anonym" vill bry sig om förtrycket är upp till henne (/honom, men si, jag gissar och lovar att "Anonym" är en kvinna). Låt dock bli oss som faktiskt bryr oss.

2 kommentarer:

Chaldea sa...

Så sant. Finns inget bra ord. "Framstjärt" är väl det mildaste jag hört. Haha. Ordet "skrutta" har jag avskytt ända sen jag var barn. Tycker det låter för "hemskt".

Fast jag måste erkänna att jag blinkade till när jag läste rubriken till ditt inlägg. Haha.

icka sa...

Ja, dubbelmoralen är ju ganska utbredd med tanke på att man faktiskt dansar runt en kuk på midsommar. Så det är ju en strålande idé att döpa den till midsommarfitta så att människor verkligen vet vad det är man firar kring midsommar.