söndag 14 december 2008

Några betänkligheter

Det här är ju fantamig inte mänskligt. Jag var tvungen att läsa artikeln tre gånger för att förstå vad som egentligen stod i den.
Hemtjänsten hade alltså kommit hem till en kvinna som de hade som uppdrag att hjälpa, fann henne död liggandes över toaletten, fattade telefonen och ringde till kvinnans döttrar och drog sedan från platsen. Hur är det möjligt?
Vad gjorde de sen? Åkte till nästa brukare? Åkte hem och grät? Skrev in sig på sjukhus? Slutade för dagen? Skönhetsbehandling? Rapport till arbetsgivaren?
Jag kan inte förstå vad de kan ha gjort.
Det framgår ju vad de inte har gjort, de har alltså inte ringt polis och inte läkare. De har inte kallat på någon som kan vara där och vänta in de anhöriga i den händelsen att de/den som faktiskt var där inte kunde stanna, vilket ju verkade vara fallet.
Jag kan inte förstå vad i hela världen som kan vara viktigare i den situationen än att invänta de anhöriga och/eller kanske tillkalla lämplig myndighet. Uppenbarligen (jag hoppas) var de ju säkra på att kvinnan var död eftersom de inte tillkallade läkare men i så fall, borde man då inte höra av sig till polis? Gör man inte det när man hittar döda människor?
Eller det kanske inte fungerar som det gör på film eller i tv, att det är viktigt att man utesluter brott genom att vara försiktig med miljön kring den döda.
Vad vet jag? Jag har aldrig jobbat inom hemtjänsten, polisen, vården eller någon annan instans som kan vara väsentlig här. Jag är dock begåvad med sunt förnuft och i mitt huvud finns det rakt ingenting som kan ursäkta att inte hemtjänsten stannade eller tillkallade någon annan som mötte de anhöriga när de kom för att( ...ja vad var det tänkt att de skulle göra? Identifiera? Ge sista smörjningen? Kremera?) modern.
I artikeln framgår att de aktuella personerna inom hemtjänsten varit sjukskrivna sedan händelsen och därför har ingen utredning gjorts.
Detta får mig att tänka på två saker.
1. Upptäckten var så traumatisk att de faktiskt for iväg till sjukhus eller något liknande när de upptäckt den döda kvinnan. Vilket för mig ter sig mycket märkligt. Hm, här har vi en död person och så jag som är ledsen och skärrad, vilken situation är allvarligast?
2. Även om de så brutit båda benen och en arm när de slängde sig ut ur huset i chock så borde väl ändå en utredning kunna göras, av respekt för de anhöriga som ju fram till detta skede inte behandlats helt ok.
Även en tredje sak slår mig
3. I och med att denna utredning inte gjorts får det mig bara att tro att hemtjänsten ansett att den egentligen var oviktig och att det var uppenbart för alla att de inte gjort något fel.

Man blir ju lite ledsen och förvånad och inte direkt glad för att jag bor i den här staden. Tack gode gud för att jag inte är döende eller allvarligt sjuk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har också läst detta och är förvånad..
En trolig teori som för mig låter vettig det är att jag av egen erfarenhet vet att hemtjänsten är typer som inte riktigt tar det fulla ansvaret framförallt, samt snor/stjäl/snattar, det har hänt många gånger, och det kommer aldrig upphöra helt (nu drog jag inte alla över en kamm alltså..) stavning?
Iallfall, vem säger att de kanske hittade eller redan visste att det fanns något av riktigt värde där, ringer, tar "värdet", beger sig, sjukanmäler sig, påstår sig vara vettskrämda, vem ska kunna bevisa vad sen..? Att de har en ny tv eller nya guldkedjor runt halsen eller ny guldtand, vem vet.. nä, för ingen vet någonting i dagens samhälle....