torsdag 24 april 2008

Klimatdemonstration utanför fönstret

Igår, i väntan på tvättens tvättning, satt jag tvärs över gatan och åtnjöt god middag på På besök. Plötsligt, som från ingentsans, formeras en jättedemonstration utanför fönstret. Det är en demonstration mot att slösa med resurser och de blockerar hela Nobelvägen. Bilar och bussar får krångla sig förbi och köra runt Jesusparken. Stämningen är trots detta ganska gemytlig, kaffe dukas fram och demonstrationen är fredlig.
Plötsligt tar ett 50-tal demonstranter initiativet att blockera bilarna ytterligare. Istället för att låta dem köra en omväg så blockerar de bilarna helt på ena dubbla körfältet, alldeles utanför fönstret där jag satt. En blå bil blev stoppad precis i sista sekunden och den hamnade mitt i gruppen. Demonstranterna slog läger på den blåa bilens motorhuv.
Så händer det här. En kille ligger på gräset utanför oss och verkar ha väldigt ont, personalen på På besök springer ut med en filt till honom och vi glor på demonstranterna som nu blir mer fientliga. En av dem tar sitt plakats träskaft och bankar den upprepade gånger i rutan på den blå bilen. Ut kommer föraren och slagsmål utbryter.
Föraren blev ganska snabbt nerdragen i backen och demonstranterna verkade nöjda.

Efter ett tag dök två ambulanser och en brandbil upp, en eller två av demonstranterna kördes iväg i ambulans och hela demonstrationen skingrades.

3 kommentarer:

Jan B sa...

Hej Helena! Vill bara tydliggöra att vi demonstranter var inte alls nöjda med slagsmålet. Vi är emot våld men tyvärr blev stämningen ganska hätsk när två av oss precis blivit överkörda och någon försökte upprepa samma sak. Men inte ens då ska vi ta till agression. Vi andra avbröt ju slagsmålet direkt.
mvh
Jan

Anonym sa...

Du Jan,
jag är också för miljön. Men att banka på andra människors egendom är fel. Förstår att personen i bilen blev irriterad. Du har ingen aning om vilket ärende han hade. Han kanske var på väg till sjukhuset för hans son var sjuk. Detta öär en spekulation men du och de andra visste inte. Demostrera gärna men låt andra människor vara i fred! Hoppas ni har ont i foten. Att gå ut på körbanan är olagligt och korkat!
Malmöbo på Möllan som värnar om miljön och andra människors egendom.

Jan sa...

Hej Anonym,
Att banka på andras egendom är inget Klimax står bakom och det ska inte upprepas på framtida Klimatkrockar.

Har man en nödsituation går det jättebra att berätta det för oss. Det sparar t o m tid eftersom vi redan tömt körbanan på andra fordon. De enda som var på väg till akuten igår, det var vi.

Jag hoppas verkligen inte att du har ont någonstans.
mvh
Jan

Förlåt för att den här lilla debatten tog plats i din blogg, Helena.